28 de gener 2009

ioga i embaràs


No existeix un "ioga per embarassades" sinó una adaptació de les asanes (postures) i les respiracions per respondre a les necessitats de la futura mare.
En moltes societats primitives les dones vivien en armonia amb la natura, fent servir el seu cos de manera que estimulaven la flexibilitat, la resistència i la bona salut preparant-se així naturalment pel part i la maternitat. En l'actualitat en canvi necessitem aprendre com fer servir el nostre cos de manera natural i el ioga pot ajudar-nos.
Realitzar de manera regular exercicis també ajuda a evitar l'estés, descarregar la tensió diària i protegir l'espina dorsal, de manera que el cos es pugui acomodar amb facilitat als canvis. A mida que es vagi aconseguint un major grau de flexibilitat i llibertat de moviments, la gestant aconseguirà estar més còmoda en les asanes durant els moviments, el que la ajudarà en el futur a fer front al dolor causat per les contraccions i quan arribi el moment de l'expulsiu, sabrà com fer servir el seu cos.
Una dona que apren a calmar les seves molèsties, a eliminar els dolors característics de la gestació, a tenir una mirada diferent i poder colocar el seu dolor en un lloc més natural, ni tan temut ni tan sobrevalorat, gaudirà més del seu embaràs.
El ioga afavoreix el desenvolupament de la consciència corporal, podent així concebrer l'espai on habita el nadó i l'espai per on passarà per néixer.
Quan es combinen asanes amb la respiració profunda milloren totes les funcions vitals, incluides la circulació dels fluids, la eliminació de residus i la pròpia respiració, a més d'augmentar el nivell general de salut i energía.
Una de les parts del cos que més consideració té durant l'embaràs és la columna a la zona lumbar, degut a l'augment de la lordosi que generalment apareix. La majorida dels dolors lumbars poden atribuir-se a l'accentuació de la lordosi lumbar. El creixement de l'úter causa un lleuger desplaçament de la pelvis cap endavant. L'increment de la lordosi és més gran si la dona ja té dèbils des d'abans de l'embaràs els múscles extensors de la cadera i de l'abdomen. Es realitzaran exercicis de rectificació especialment de la regió lumbar i d'altres per millorar la postura del cos.
La respiració conscient és fonamental per la pràctica de les postures de ioga. Amb ella els múscles s'afluixen i el cos s'allibera de les tensions i contraccions permetint l'estirament i la relaxació.
Durant l'embaràs s'augmenta el consum d'oxígen i es modifica el ritme respiratori, ja que la presència del fetus representa un altre organ més al que abastir d'oxígen i alliberar de diòxid de carboni. La pràctica de la respiració profunda augmenta la quantitat d'oxígen a la sang, afavorint l'oxigenació de tots els teixits i compensant la demanda extra d'oxígen que es produeix.
A les meditacions també pot agregar-se la visualització per calmar l'agitació de la ment i del cos, relaxant tensions. L'embaràs dona a la dona una sensiblitat superior que afavoreix la meditació, ja que ajuda a percebrer el silenci interior, concentrar-se en el seu ventre i endinsar-se en les profunditats d'aquest mon.
La visualització creativa permet portar a la gestant a la realitat del part, modelant un futur possible i disminuint l'ansietat.
Les asanes i pràctiques respiratòries ajudaran a la relaxació i a la dilatació del sòl pèlvic en les diferent etapes del treball de part.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada