08 d’abril 2009

bola de rentar roba - ecològica


Per fi hem adquirit i provat la ecobola de rentar. Hem aprofitat que el detergent del Rai s'havia acabat, com que no conté químics, a més de fer-ho per motius ecològics també la volia provar per motius de salut. Es tracta d'una bola que es col.loca dins del tambor de la rentadora amb la roba bruta. Puc afirmar que funciona, vull dir que neteja, fins i tot m'ha semblat que la roba blanca blanquejava més. Això sí, amb les taques difícils no pot, cal afegir 1/5 part del detergent habitual (segons les instruccions); tot i així l'estalvi de detergent és interessant i l'estalvi contaminant també.
Us copio com és el funcionament:

"La radiación infrarroja y los iones negativos producidos por las cerámicas contenidas en la ECO BOLA DE LAVAR transforman la estructura molecular del agua, favoreciendo la eliminación de los efectos contaminantes y la suciedad sin necesidad de detergentes. La ECO BOLA DE LAVAR no es un producto milagroso, sino que es fruto de un profundo desarrollo científico en torno a la bioelectricidad y la hidrodinámica. La ECO BOLA DE LAVAR aporta parte de los principios activos de los detergentes convencionales tal como el intercambio iónico y otros más amplios, con la diferencia de que con cada colada no enviamos al desagüe productos contaminantes al no utilizar productos químicos. Tiene una duración aproximada de tres años (estimando un lavado diario), por lo cual nos ofrece un ahorro considerable."

Demà ens arriba el telèfon de dutxa ecològic, que volem provar sobretot pel Rai, que té la pell atòpica com el 80% dels nadons. Ja us explicaré què tal, diuen que fins i tot pots prescindir del sabó!

14 comentaris:

  1. Nosotros tenemos la ökoball desde hace 6 meses, que supongo es la misma historia. Aquí en Inglaterra vimos otra versión pero pintaba que era lo mismo.

    La verdad si que hay ahorro en en el detergente aunque yo no la pongo nunca sóla porque ya me habían dicho que con manchas difíciles no puede.

    Montse mi suegra me la regaló y a ella ¡le ha limpiado la lavadora de cal!, ya que su tubo de desagüe lo tiene suelto y el agua sale directo a un lavabo de los de antaño que tiene en la galeria junto a la lavadora y me ha dicho que empezó a usar la bola y veía literalmente como salía el agua con la arenilla de la cal, así que además de ecológica, hace que la vida de tu lavadora se alargue. Vale la pena probar.

    Mónica, cuentáme sobre el teléfono de la ducha.

    Un beso. Estela.

    ResponElimina
  2. Estela!
    no sabía que la teníais!
    pues yo ya he hecho 4 lavadoras sólo con la bola y la ropa sale muy limpia, aunque nuestra ropa tampoco se ensucia tanto. Lo mejor es poder lavar nuestra ropa con la de Rai a la vez, sin tener que usar un detergente especial para él. Cuando haya alguna mancha la fregaré un poco con jabón natural que hicimos el año pasado y al bombo!!
    Un abrazo y un pellizco a Eric!

    ResponElimina
  3. Déu meu, això és una plaga!!! Res, que m'agrada personalment veure com augmenta l'ús de la bici, les ecoboles per la rentadora, els aparells d'estalvi d'aigua... Ara a veure qui em diu que està muntant un hortet a la terrassa per tenir enciams i tomàquets frescos... :)

    ResponElimina
  4. A mi em fa la impressió que això és mig timo. No perquè no funcioni, que sembla clar que sí funciona, sinó pel preu. Estic convençut que el cost de fabricació d'aquesta bola no supera el mig euro i la venen per 40.

    Una altra cosa que no m'agrada gens és l'explicació del funcionament "La radiación infrarroja y los iones negativos", "bioelectricidad y la hidrodinámica", són conceptes estranys i grandiloqüents que el gran públic no entèn, però com sona bé, i sona a màgia, apa, comprem aquesta bola que és la reòstia en bicicleta i que es basa en, atenció, esbandir la roba en aigua calenta per rentar-la (o és que "radiació infraroja i hidrodinàmica" volen dir una altra cosa?).

    Això és màrqueting, no ciència.

    ResponElimina
  5. Tens raó amb que el preu de la fabricació deu ser més barato, però això passa amb TOT el que comprem, inclús amb els sabons per rentar roba. Tot i així la rentada et surt a 0,04€ i amb detergent 0,5€ així que no em sembla tan car i tampoc m'importaria que fos més car si contamina menys (em gasto una pasta en sabons pel cos ecològics). Deixant de banda que la carcasa de la bola sigui de plàstic, aquesta és la meva crítica.
    Evidentment és un negoci i el que sí fan és VOLER VENDRE.
    Qui no entengui els termes que fan servir és problema seu, però no enganyen a ningú (la majoria de la publicitat és directament mentida).
    La teva dona deia que a la teva mare li ha netejat la rentadora de cal, això no ho publiciten i podrien fer-se amb una gran clientela!

    ResponElimina
  6. Al final he trobat alguna cosa, dos enllaços:

    UnDos

    ResponElimina
  7. mare meva! quanta pedanteria he vist a aquests blogs... Alex, aquí tots tenim un nivell de coneixements i d'inteligènica semblants, no creus? Jo també sé veure que ho volen vendre com algo molt tecnològic, però deixen clar que amb les taques difícils no pot, no enganyen a ningú. Els que enganyen són els bancs, noi.
    Ja veus que entre els que opinen a aquests blogs hi ha defensors i detractors, i acostumen a defensar-la els que l'han provat. I de fet, tu, que també l'has probat, deies al primer comentari que està clar que funciona. Aquesta era la intenció del post, dir que funciona, perquè TOTS hem tingut dubtes abans de compar-la.

    ResponElimina
  8. La pedanteria no té per què venir acompanyada de la manca de raó. De tota manera assenyalo aquestes dues entrades de blocs perquè al menys he trobat algú que s'ha fixat en les mateixes fal·làcies del prospecte que jo, i queda clar que ningú, ni els que estan a favor ni els que estan en contra, intenta justificar les estupideses que diu el prospecte publicitari, com això de "transformar la estructura molecular del agua".

    No he dit que funciona, he dit que sembla que funciona, i no és el mateix. De tota manera penso que sí que fa alguna cosa. El que ha escrit el segon enllaç que he posat, molt abaix en els comentaris, es fa la pregunta clau: si funciona, ¿com és que funciona? ¿Quins són els principis físics que fa que renti la roba millor que amb aigua sola (considerant que això sigui cert)? ¿De què estan fetes aquestes boletes de ceràmica?

    Jo em faig aquestes preguntes primer perquè no em trago de cap manera l'explicació pseudocientífica del pamflet publicitari i segon, perquè sí crec que fa alguna cosa més que l'aigua sola (tot i que no he fet l'experiment, però estic temptat de fer-ho).

    De tota manera, crec que he trobat com funciona. Us heu fixat que els sabons de rentar la roba recomanen posar més quantitat quan l'aigua és dura que quan l'aigua és tova? Jo crec que la bola aquesta funciona per dos senzills principis, un de físic i un de químic: el físic és la mateixa bola i la seva forma, que ajuda que la roba es refregui més i per tant quedi més neta. El químic és el mateix que el del filtre de la Brita o el filtre de la dutxa (ja hi arribaré) i es tracta d'estovar l'aigua, fentla menys dura, i per tant necessites menys sabó del normal. Si, a més, ho ajuntem amb què les dosis recomanades pels fabricants de sabons són més altes del que normalment caldria, ja tenim totes les respostes.

    ResponElimina
  9. Quan es va comprar la ecobola vaig comentar a un fòrum on estic inscrit de gent il·lustrada ;) consultant el següent:
    "Hola,

    ¿alguien ha oído hablar de este sistema de lavado de ropa?

    http://www.ecobola.es/funcionamiento.html

    No entiendo demasiado del tema, pero es que utiliza algunos conceptos
    ("poderosos" rayos infrarrojos) que me huelen a chamusquina.
    Por favor, que alguien me ilumine.

    Joan Milelire"

    Vaig rebre respostes de tots tipus que ara no detallaré, per extenses. El que volia treure en clar és que si funciona, ha d'haver algun principi explicable en el que es basi. La conclusió a la que es va arribar després de fer la prova és que la roba sortia més neta, però hi havia dubtes en el per què. Com en tot, no hi ha blanc o negra i, com indica l'Àlex, alguna cosa deu fer. Em comentaven si el PH de l'aigua pujava un tant, de manera que feia la brutícia soluble, o bé era l'aigua ionitzada la que ho feia.
    Com tothom pot estar equivocat, procedirem a fer un experiment. Faré quatre bugades, provant que hi hagi roba igual de bruta. una amb detergent, una altra amb la bola, una altra amb algun objecte que "colpegi" la roba dins del bombo i una altra sense res. ja us comentarem els resultats.

    ResponElimina
  10. Àlex, hem fet una rentadora sense bola (sense res) amb llençols (no bruts però amb olor a llençol usat uns quants dies) i... woilà... han sortit amb tan bona olor com amb la bola.
    Ens estem plantejant tornar la bola.
    Has guanyat la batalla... però no la guerra!!! ho ho ho!

    ResponElimina
  11. Sincerament, no m'esperava un resultat tan fulminant a la primera rentadora. Ara hauré de fer jo mateix l'experiment ;).

    La conclusió més interessant és que amb roba poc bruta no cal ni sabó, ¿oi? Doncs aquest és el missatge que em sembla que cal divulgar. Al menys la bola serveix per alguna cosa. ;)

    ResponElimina
  12. Ai àlex! que em sembla que em vaig precipitar!! amb la roba mullada semblava que feia la mateixa olor a net... però ara que s'ha assecat... no fa tan bona olor com la rentada amb la bola!! i això ho sumo al raonament que vaig tenir la oportunitat de fer diumenge al biocultura:
    Vaig parlar amb un senyor que en venia i em va dir que l'efecte el produien les ceràmiques, que fan l'aigua més dèbil i allibera ions negatius(com als rius, és clar)i d'aquesta manera neteja millor que l'aigua sola. Vaig adonar-me de que en aquest país (de tradicions profundes) comparem rentar amb la bola a rentar amb sabó i evidentment és un altre sistema i neteja diferent, es veu que a la resta d'europa fa molts anys que existeix aquesta bola i s'ha instaurat perfectament, entenent que la "blancura total" no és necessària (una altra cosa és que la vulguis).

    ResponElimina
  13. Bé, així doncs procedim a fer una nova rentadora per comprovar-ne l'eficàcia. A part provaré de mesurar el pH de l'aigua que tenim a casa i la de l'aigua "activada" per la bola.

    ResponElimina