03 de febrer 2009

alimentació ecològica

Prendre aliments ecològics va molt més enllà de voler gaudir del gust real o tradicional dels productes. Forma part del "pensa en global i actua en local"; és voler menjar amb consciència social i mediambiental, i amb voluntat de reforçar la pròpia salut.
Menjar ecològic és recolzar les petites explotacions familiars i independents.
El cultiu ecològic redueix la presència de químics tòxics i de llarga durada en el terreny. A diferència del cultiu convencional: respecta la biodiversitat, no interfereix en els sistemes naturals. Es respecta la manera de viure dels animals que seran menjats.
Afavoreix la salut ja que es troben concentracions més elevades de substàncies antioxidants (que retrasen l'envelliment cel.lular i reforçen el sistema immunològic) i de nutrients en general.
No m'oblido del preu de cost d'aquests aliments, resulten més cars perquè la producció és més limitada, per exemple, però cal recordar que no només s'està adquirint el producte sinó tots els beneficis que he mencionat. Cal atendre més que mai a la qualitat-preu. Tot i així és evident que no tothom pot accedir a aquests aliments, de moment.

5 comentaris:

  1. Enhorabona pel blog! És molt interessant!
    Pel que fa als productes ecològics, al nostre país portem un endarreriment molt gran en comparació amb els països del Nord d'Europa (com en gairebé tot). Una amiga em deia fa poc que als supermercats de Suissa, el 80% del producte que es ven és ecològic. Aquí la situació és molt diferent. Tot lo ecològic té una àurea jipi molt excloent.
    Hem de ser conscients de que la producció ecològica és un luxe més de la nostra societat del benestar i entendre que d'aliments ecològics no n'hi ha per tothom. A més, hi ha molts petits productors no ecològics que fan uns productes excelents amb agricultura convencional. Com sempre les coses no són ni blanques ni negres. El que està clar és que als nostres fills els hem de donar bons aliments, i variats. Així, a part de tenir-los ben alimentats, formarem el seu paladar de cara a que no els hi prenguin el pèl quan es facin grans!

    ResponElimina
  2. Hola Ingrid, m'alegra que t'agradi el blog! com l'has trobat?
    Sobre els ecològics t'haig de dir que jo he trobat un lloc on els preus són prou assumibles, suposo que hi ha llocs on dónen un "glamour" absurd a aquests aliments i inflen els preus per sobre del normal (a tot arreu es fa negoci aprofitat).
    El que també fem és menjar ecològic tot el que mengem diàriament i a mida que la butxaca ens ho permeti anirem ampliant.

    ResponElimina
  3. Ara que sé qui ets (jijiji), vull comentar-te que no estic d'acord en que sigui un luxe de la societat del benestar. D'acord amb que el benestar ens permet reflexionar sobre coses que qui no té cobertes necessitas bàsiques no es pot ni plantejar, però per a mi no és un luxe, sinó una opció. Cadascú es gasta la pasta en el que vol, segons les seves prioritats (i sé que en això estem d'acord), oi ingrid?

    ResponElimina
  4. Aquí a Anglaterra li diuen menjar "orgànic". És un tipus de productes que només ha arribat a les grans superfícies quan ha estat envoltat de l'etiqueta de "glamour" i la garantia de qualitat. Molt poca gent compra una taronja orgànica perquè sap que és ecològica. Aquí la gent la compra (i la paga bastant més cara) perquè sap que aquella taronja té gust i és sucosa. El sentit negatiu és més revelador: si compres la taronja d'oferta et pots trobar que ni tindrà gust i possiblement estarà resseca (experiència pròpia). Conclusió: estem al mateix lloc que abans, però amb una etiqueta de màrqueting més.

    Nosaltres fem servir l'alternativa de l'alternativa: cada dues setmanes un productor local ens deixa una caixa de fruites i verdures a la porta de casa, que paguem a un preu fix de 15 lliures i ens ve amb "contingut sorpresa". La qualitat (taronges, mmmm) del que ve a la caixa és incomparable.

    ResponElimina
  5. Us oblideu de la part respectuosa amb el medi ambient, amb la resta de sistemes de l'entorn... per mi és tan important o més que la "qualitat sensorial i la nutrivia"; de fet, si em fes vegetariana ho faria per desmarcar-me de consumir carn d'animal que han fet "malviure", però, per sort, existeix la carn ecològica.

    ResponElimina