04 de juliol 2013

ritual de pas


Ha passat un any des del meu segon part.
Aquell trànsit ha format part del meu present durant aquest 12 mesos, i a partir de que la Sol ja té 1 any, és com si li donés certa autonomia existencial i sento haver traspassat el post-part i primer puerperi i sentir que el present és que tinc una filla d'un any i no tant que fa poc que he donat a llum.

Per això he celebrat un ritual de pas que alhora va ser una celebració de record del nostre part i un homenatge a la seva placenta, en la que vaig posar tota la meva confiança quan en la gestació perllongada de la Sol, sobretot quan vam passar de les 42 setmanes.

Vaig descongelar-la, i vaig iniciar un viatge molt i molt profund amb ella...
el més impactant va ser el sorprenent "olor al dia del part" que em va regalar...
en cert moment vaig plantejar-me que després de "jugar" amb ella durant tot un vespre (tocant-la, olorant-la, imprimint-la, investigant...) la tornaria a congelar, per així poder gaudir de l'olor dolç del meu part sempre que volgués, descongelant-la de nou. Però de seguida vaig sentir que calia tancar una petita etapa, així que després d'aquell vespre màgic, mentre la casa dormia, vaig separar-ne un trosset i vaig procedir a assecar la resta, col.locant-la en forma arrodonida i amb el cordó umbilical per sobre, en forma d'espiral. Juntament amb el sac amniòtic, que era suaaaaaaaaaau com la seda :)

Amb el trosset he fet fer isopatía en una farmàcia, un tub a la 30CH.
Després he estat fent una ceràmica per guardar-la a dins, un cop seca. La forma de la ceràmica s'ha anat definint a mida que manipulava el fang, sense tenir una idea pròpia de com seria. Al final la he decorat amb el mandala que el Joan em va disenyar i dibuixar a la panxa poc abans del naixement :)

PROCÉS D'ASSECAT (gràcies G.B)

"Descongelarla, colarla en un colador (de pasta, por ejemplo) hasta que haya sacado todo el agua y líquido. Luego la secas con un paño de algodón y la pones en la reja del horno (debajo le pones papel de horno) a 50º durante 48 horas. De esta manera se carboniza."

"En diferente culturas asiáticas entierran la placenta en una esquina especial del jardín de la casa, o debajo de un árbol o bajo el suelo de la casa...la entierran cruda y si ya hay un árbol arriba hay que enterrarla a 50 cm más abajo de las raíces y, si la entierras para luego plantar un árbol es recomendable ponerla acerca de 1,5 metros debajo de la tierra. Todo ello para no "quemar" el árbol.
En Corea había una tradición que me gusta mucho, ya que se devuelve la placenta a las aguas (que es de donde viene, ya que -junto al bebé- se crió y vivió en las aguas, elemento maternal por excelencia y del origen de la vida): la placenta se deposita en un recipiente de barro sigilado y se pone luego en un río para que se lo lleve la corriente..."



  






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada