15 de juny 2009

apunts sobre anticonceptius naturals

Aquestes darreres setmanes el meu fill m'ha absorvit totalment i no tinc temps d'escriure sobre tot el que estic llegint i reflexionant... ho faré en algun moment...
Ara, voldria copiar el resum que he enviat a una amiga per correu electrònic d'una xerrada que es va fer al grup de criança natural al que assisteixo. Tan sols li explico el més rellevant i el menys conegut que ens van explicar sobre anticoncepció:

anticonceptius naturals (sense components químics)
-mètodes barrera (preservatiu masculí, preservatiu femení i diafragma)
-mètodes d'observació o sintotèrmics

anticonceptius hormonals
-diu, pastilles, pegats, injeccions, aro vaginal,

intervencions quirúrgiques
-lligadura de trompes, vasectomia

Es preservatius femenins s'han de col.locar abans de la penetració i retirar-los després, com el masculí, però són de poliuretà i ofereixen més sensibilitat. També hi ha preservatius masculins de poliuretà de venta en farmàcies.












El diafragma es col.loca abans de la penetració i s'ha de treure com a mínim sis hores després, per evitar que es pugui col.lar algún espermatozou. Es coloca al fons de la vagina, taponant el coll de la matriu. Cal recobrir-lo de crema espermicida que altera el ph de la vagina i fa que la protecció sigui molt més eficaç (de fet el desaconsellava sense espermicida). Amb aquest mètode el contacte és pell amb pell, tan sols alguns homes molt sensibles noten el diafragma al fons de la vagina. Si s'oblida de treure un o dos dies, no passa res. Quan es treu cal netejar-lo, espolvorejar-lo amb talc o amb farina de blat de moro i guardar-lo. Costa uns 30-40 euros i té una vida útil de 2 anys aprox.
El ginecòleg t'ha d'agafar la mida saber quina mida de diafragma necessites. A Titània t'ofereixen un servei més complert i segur: et diuen la mida, t'ensenyen a colocar-te'l, et donen un diafragma perquè practiquis a casa durant vàries setmanes (sense fer-lo servir, només per aprendre a col.locar-lo i veure si molesta, etc) i després et tornen a visitar amb el diafragma col.locat per tu per veure si està ben col.locat, a partir d'aquí ja el pots fer servir amb tranquil.litat.

De mètodes d'observació es van explicar tres: el de la temperatura basal consistent en prendre diàriament la temperatura basal vaginal (vol dir després d'haver dormit tota la nit, i abans de llevar-se, per tant mentre alletem de nit, no serveix). Els dies que s'ovula la temperatura puja, per tant a partir d'aquí venen dies fèrtils. El segon mètode consisteix en observar el fluxe vaginal, els dies en que s'ovula és clarament més enganxós i dens. Per últim el coll de la matriu s'encara a la vagina en els dies en que s'ovula, per rebrer els espermatozous, aquesta posició es pot veure a través d'un espècul (que és l'aparell que fa servir el ginecòleg per prendre mostra cel.lular per a la citologia), no és dolorós fer-lo servir una mateixa. Ella considerava que l'ideal és combinar els mètodes d'observació amb els de barrera.

Els anticonceptius hormonals quant més llarga és la protecció més producte sintetitzat i tòxic porta (les injeccions que duren 5 anys millor no imaginar el que porten!). Algunes dones no noten efectes secundaris per això, però cada cop hi ha menopauses més problemàtiques i potser és per aquest motiu.
L'anelll vaginal va desprenent hormones que inhibeixen la ovulació, funciona igual que les píndoles, però no cal enrecordar-se cada dia ja que l'anell es deixa a la vagina durant 3 setmanes i després s'extreu perquè hi hagi la hemorràgia (que no és una regla perquè no s'ha ovulat).
El DIU el col.loca el ginecòleg a dins de la matriu durant una menstruació, per aprofitar que el coll està una mica obert. Es composa d'un espiral de coure o de plata omplert amb espermicida que té una durada d'uns quants anys (aprox 2 anys). El que fa és irritar constantment les parets de la matriu per evitar que l'òvul fecundat pugui implantar-se. L'extracció del DIU sembla ser que també és molt molesta, es procedeix estirant dels fils que es deixen quan es col.loca el DIU i arriben fins al final de la vagina.

Amb la lligadura de trompes l'òvul no passa fins a l'úter, i els va absorvint el propi cos. Ara també s'estan col.locant uns petits taps de manera que pot ser reversible però de vegades la pell pot haver crescut al voltant de la lligadura i ser irreversible.

5 comentaris:

  1. D'entrada no em quadrava massa aquesta entrada amb el tema del bloc, però és ben clar que molta gent no vol tenir més d'un fill o no els vol tenir tan seguits i cal recordar coses que comencen a quedar oblidades...

    ResponElimina
  2. Hola Àlex
    el blog no té tema, hi apuntaré tot el que vaig llegint, sentint, aprenent en el viatge per la maternitat. De fet hi ha alguna entrada com la del casament que recuperava del my space... bé, no crec que ningú em multi per fer-ho, oi?
    records

    ResponElimina
  3. Ostres, quan veus com va realment la cosa, tot plegat és una mica sinistre!! Jo, davant d'això, prefereixo optar per ejacular fora de la vagina, que a més a més dona molt de joc eròtic si es fa amb imaginació i ambdós hi senten plaer! Ara, això si... empastifa una mica després!!!

    ResponElimina
  4. Empastifa o atipa!!jijiji

    ResponElimina
  5. bé jaume, monta't-ho com vulguis... però amb la marxa enrere et veig amb un altre churumbel en dos dies ;)

    ResponElimina