01 de desembre 2009

GEMMA -grup d'embaràs i maternitat-


Fa temps que us tinc promesa aquesta entrada, a tots els que sabeu que darrerament he estat immersa en aquest grup de criança.
He estat immersa perquè se'ns va fer una crida i vaig sentir que havia de tornar tot el que havia rebut de GEMMA desde que el Rai tenia 3 mesos. La presentació del grup és aquesta:

El 2004 quatre mares (Cecilia Ruiz, Rosa Sorribas, Helena Ferro i Xesca Vargas) van decidir donar vida a un grup de maternitat i així van cobrir de manera autònoma la necessitat d’un espai de trobada, consulta, acompanyament i respecte cap a la forma en que volien parir i criar als seus fills. D’aquestes mares, només la Cecilia va continuar a càrrec de l'organització, coordinació i responsabilitat del grup.
Des de llavors, el Grup Gemma, a més d’oferir trobades setmanals, ha participat en algunes accions polítiques i socials i ha demostrat la gran força d’aquesta xarxa de dones.
El 2009 el grup continua sense la figura de la Cecilia Ruiz, de manera que totes hi cooperem i ens en responsabilitzem en la mesura que volem i sense ser-ne directament responsables, i demostrem així la gran capacitat que tenim com a dones i com a mares quan actuem juntes. Algunes de nosaltres som representants per desenvolupar l’activitat de manera organitzada, però totes tenim els mateixos drets i deures.
Som un grup obert, gratuït i lliure interessat a compartir qualsevol aspecte de l’embaràs, part, puerperi i criança, des del respecte absolut pels processos naturals i pels propis processos de cada ésser. Defensem, per tant l’embaràs conscient, el part natural, la lactància materna perllongada, el llit familiar, els fulards i motxilles per portar els nens...

En el moment actual la Cecília Ruiz ha decidit desvincular-se del grup per desició pròpia, pretenent tancar el grup, ja que considerava que s'havia de tancar el cicle amb ella. Davant d'això dues mares que van viure GEMMA en el passat ens van convocar i van aconseguir transmétrer la energia per reorientar el grup i no deixar que morís. Elles explicaven que GEMMA s'havia convertit en una organització horitzontal on l'energia fluia d'unes a altres. Entenien que GEMMA l'havien parit quatre mares, però que totes les mares la hem alletat, i per tant, GEMMA EREM TOTES.
I aquest és el relleu que hem agafat. Jo encara sentia que acabava d'aterrar al grup i que em quedava molt per rébrer, per escoltar i aprendre, però he hagut d'ajudar a tirar del carro sense buscar-ho, perquè aquest grup únic no deixés d'existir i per poder seguir caminant amb aquestes dones en el meu camí com a mare.
Ens vam començar reunint al parc de la ciutadella, fins que hem trobat un local amb les condicions addients per fer les trobades, hem rebut tota la documentació que la Cecilia ens ha volgut traspassar, i la que no, la estem refent (flyers, web...). Ens hem addherit al Fòrum Social Català 2010 a on farem una performance per donar a coneixer la trajectòria i la funció del grup, etc...
Hem verificat que GEMMA és aquest grup de mares assegudes en cercle, buscant, preguntar-se, qüestionant, compartint. És rotatiu, les mares passen un temps i marxen, sovint tornen amb un segon fill. És com funciona el cooperativisme i l'associacionisme a Catalunya.
Aquesta fase en la història del grup ha sigut molt crítica i ha provocat alguns malestars, però hem pogut comprovar com la força de les dones unides és tan, tan gran que pot amb tot, i és que les dones som tan flexibles, creatives i enèrgiques que quan ens ajuntem, arribem allà on calgui.

Les reunions setmanals del grup GEMMA s'estan realitzant al Centre Cívic Casa Sagnier (c_Brusi 51 Barcelona) els dimarts d'11 a 13h. Sereu benvinguts!